Cursus spermawinning (geiten en schapen)

HB-KI organiseert op aanvraag cursussen voor geiten en schapen. Deze worden gevolgd door geitenhouders, medewerkers of ander geïnteresseerden.

Om geiten te insemineren wordt meestal vers sperma gebruikt om een goed resultaat te boeken. Zodoende is het belangrijk om bij de basis te beginnen en het kunstje sperma-winnen te leren. HB-KI maakt gebruik van praktische instrumenten en de cursus heeft vooral een praktische insteek.

Deze cursussen worden meestal aan huis verzorgt of bij een geitenhouder in de buurt van Horssen afgesproken.

Genetische kansen

De populatie in de melkgeitensector is zeer gespreid qua kwaliteit. Dit betekent dus mogelijkheden om bokken met een genetische hoge waarde via KI meer en gespreid in te zetten. Hiermee kan kwaliteit en gezondheid sneller opgeschroefd worden waardoor er ook meer rendement uit kan komen voor de veehouder.

Cursus KI (geiten en schapen)

Om infectiedruk tegen te gaan en om genetisch vooruitgang te boeken is het zelf insemineren van geiten een steeds meer opkomende vaardigheid.

Door jarenlange ervaring in geiten en schapen KI heeft HB-KI de kennis in huis om een goede basis te leggen voor het DHZ-KI bij geiten.

Het dagdeel bestaat uit een stuk theorie; anatomie van het geslachtsapparaat en bevruchtingsproces. Daarna de verschillende inseminatie-technieken en behandeling van het sperma. Vervolgens een practicum ontdooien van het sperma en het omgaan met materialen.

Als laatste de praktijkoefening. Om vertrouwen te krijgen en de vaardigheid uit te bouwen kan er in overleg een sessie insemineren gepland worden waar alle handelingen terugkomen.

Tarief cursus Geiten / SchapenPer persoon
Dagdeel theorie + dagdeel praktijk
(Afhankelijk van het aantal deelnemers)
€ 70.-
Programma
Theoriedag9.30 – 12.15 uur

• Anatomie van het geslachtsapparaat
• Materiaalkennis + ontdooien sperma
• Inseminatietechniek
• Spermawinning en kwaliteit
praktijk13.00 – 15.30 uur• Praktijkoefening op locatie